Tuin van Noord
 
Op dit moment staan er geen evenementen in de agenda. Hieronder ziet u een overzicht van de laatst gehouden evenementen.

Poëziebus Tour 2017: Leiden

30 augustus | kinderbootcamp Mozion

27 augustus | Bootcamp Mozion

aanmelden nieuwsbrief Leiden Noord

 

Verkiezingsdebat - Van groene raad naar groene daad.

Volkstuinvereniging Ons Buiten uit Leiden organiseert dinsdagavond 4 maart in haar verenigingsgebouw een verkiezingsdebat met als titel: “Van groene raad naar groene daad. De waarde van de Leidse volkstuinen.” Aan het debat nemen raadsleden van de meeste plaatselijke politieke partijen deel, bestuurders en volkstuinders van de Leidse volkstuinverenigingen en vertegenwoordigers van groene maatschappelijke organisaties. Gespreksleider is Chris Zijdeveld, voorzitter van de landelijke volkstuinorganisatie AVVN en de internationale volkstuinkoepel met 3 miljoen leden.

Het verkiezingsdebat is bedoeld om de volkstuinen in Leiden beter op de kaart te zetten. In de Duurzaamheidsagenda van de gemeente komen zij niet voor. Volkstuinparken staan onder ruimtelijke druk en ze moeten keer op keer voor hun bestaansrecht opkomen. Zo heeft dankzij langdurige en intensieve politieke lobby Ons Buiten uiteindelijk weten te voorkomen dat een regionaal fietspad dwars door de tuinen zou komen te lopen. Maar nog steeds dreigt er gevaar.

Voorzitter Corrie Bink van Ons Buiten: “Veel te veel mensen weten niet dat Leiden maar liefst zes groene volkstuinparken herbergt, laat staan dat ze de waarde van onze tuinen beseffen.” Bink sluit aan bij de boodschap van de landelijke volkstuinorganisatie AVVN. Die zegt: Volkstuinparken zijn van belang voor een leefbare stad. Ze zijn overdag vrij toegankelijk voor bezoekers, ze bieden gezonde buitenrecreatie, dragen bij aan een groene omgeving, stimuleren de biodiversiteit en lopen voorop met duurzaamheid. Tuinverenigingen zijn maatschappelijk betrokken en sociaal actief.

Overal in Nederland, zeker in Leiden, is volkstuinieren ongekend populair. Er zijn lange wachtlijsten voor zowel moes- als siertuinen. De verklaring is simpel: mensen vinden het heerlijk om in de drukte van alledag een rustpunt te hebben waar ze in direct contact met de natuur staan en waar ze dankzij gezonde lichamelijke inspanning in de buitenlucht kunnen revitaliseren. Door tuinieren in verenigingsverband houden ze sociale contacten warm. 

De volkstuinparken zijn meer dan alleen maar een verzameling tuinen. Ze zijn de groene longen van de verstedelijkte omgeving en vormen een oase voor –vaak bedreigde- inheemse flora en fauna. In Leiden hebben maar liefst twee volkstuinclubs, Ons Buiten en Het Zonneveld, het exclusieve Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren behaald en geven de stedelijke natuur een flinke oppepper.

Reacties

Nog geen reacties
 

reageer

Om zelf te kunnen reageren, dient u ingelogd te zijn.
Heeft u nog geen login gegevens, registreer u dan eerst.
registreer
 

Gerelateerde artikelen

 
 

Gezonde toekomst: 29 oktober van 9.00-11.30 uur

Een gezonde toekomst dichterbij. Kom ook op 29 oktober tussen 9.00-11.30 uur naar de bijeenkomst en denk mee hoe we onze kinderen een gezonde toekomst kunnen bieden! Aanmelden mag: paula+publiekeversnellers+nl

Promotie Leidse Uitdaging

De Leidse Uitdaging in de Tuin van Noord

 
 

Steenmarters op Ons Buiten

Op het volktuinterrein Ons Buiten zijn door meerdere tuinders steenmarters gezien