Groenoord-Zuid
 
Op dit moment staan er geen evenementen in de agenda. Hieronder ziet u een overzicht van de laatst gehouden evenementen.

Tweede Leidse Geuzenspelen/Burendag

Buurtbarbecue Robert Kochplaats

Buitenspeeldag Robert Kochplaats

aanmelden nieuwsbrief Leiden Noord

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende belangen, idee&eu...

Derde bijeenkomst Energiepark

GONoord! naar buiten! Kom je ook een afvalmonster knutselen...

GoNoord! naar buiten - Tuin van Noord

Het Leidse college van B&W is voornemens hoge woontorens te bou...

Inspraakavond CDA-Leiden

 

Een groene Haarlemmerweg

Van klinkerparadijs naar groene promenade, dat is wat we willen voor de Haarlemmerweg!

Al jaren is de groengroep aan het dubben, bedenken en uitproberen en ineens had onze groengroeper Roelant een geweldig idee. In plaats van het blijven bedenken wat we nou met die boomspiegels moeten kunnen we die uitbreiden tot mooie glooiende perkjes beplant met stepables. Dit zijn stoere plantjes die tegen een stootje kunnen, sommige soorten worden zelfs gebruikt om paden aan te leggen! Daar willen we gebruik van maken.

 

We ventileerden dit idee her en der maar de doorbraak kwam na het winnen van de groene duim. We kwamen in gesprek met de projectleider van de Leidse Ommelanden, groene fietsroutes de stad in en uit, en laat een van die routes nou net over de Haarlemmerweg lopen! We maakten een afspraak en kwamen er al snel achter dat we op een lijn zaten, sterker nog de groenontwerper van de gemeente vond het zo'n goed idee dat we alle klinkers willen vervangen voor stepables! Zo kan de groenlievende wandelaar zelf beslissen waar hij wilt lopen en van het toekomstig olifantspaadje kan later nog een meanderend schelpenpad worden gecreerd. Wij kunnen wel bepalen wat voor een pad mooi zou zijn maar de ervaring leert dan mensen toch liever de makkelijkste, handigste, intuitiefste route kiezen. Zo maken we daar mooi gebruik van om tot een optimale groenbedekking te komen.

 

Nu is het nogal wat zo'n enorme lange weg volledig van groen voorzien. Dat gaat gepaard met veel werk en veel kosten. Om zo effectief mogelijk te werken zullen we eerst een aantal testvakken aanplanten. Zo kunnen we kijken welke planten er het beste doen op deze plek. Zo kunnen we voor de meest optimale plantencombinatie kiezen en vervolgende de gehele Haarlemmerweg van prachtig groen voorzien. Een plaatje voor de bewoners, wandelaars, fietsers, bootjes en bijtjes! Zo'n groene zone is namelijk een unieke mogelijkheid voor het creeren van heel veel biodiversiteit. De bloeiende plantjes trekken insecten aan. Fijnstof wordt makkelijker vastgehouden wat de luchtkwaliteit ten goede komt. De bodem verbeterd waar de Linde's weer blij van worden.

 

We presenteerden het project op de Algemene LedenVergadering van de wijk en een paar dagen later stond het zelfs in de krant!

 

Wij kijken uit naar een nog groenere wijk dit jaar :)

 

Zie de foto's voor de huidige situatie en de sfeerbeelden met stepables.

 •  
   
 •  
   
 •  
   
 •  
   
 •  
   

Reacties

Nog geen reacties
 

reageer

Om zelf te kunnen reageren, dient u ingelogd te zijn.
Heeft u nog geen login gegevens, registreer u dan eerst.
registreer
 

Gerelateerde artikelen

 
 

Plantjes dag in Noorderkwartier West

Zondag 29 oktober was er grote bedrijvingheid in Noorderkwartierwest. Daar werd een plantjes dag en buurtborrel georganiseerd. Foto's zijn te zien op www.brampater.nl/foto.html

 
 

Groen Dichterbij Leiden viert feest

Het Groen Dichterbij netwerk in Leiden vindt het tijd voor een feestje. Het netwerk bestaat nu al bijna 3 jaar en nog steeds komen er tientallen nieuwe en groene buurtinitiatieven bij. Gemeente Leiden heeft al met honderen mensen een convenant afgesloten over beheer van een stukje openbare ruimte en meestal is dit een mooi stukje groen. Groen Dichterbij is trots dat zij daar met het netwerk een rol in spelen. Dus: redenen genoeg voor een feestje. 

 
 

Groenoord Zuid in Leidse Stijl

Helemaal leuk zo'n fleurig artikel in zo'n hip magazine!