aanmelden nieuwsbrief Leiden Noord

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende belangen, idee&eu...

Derde bijeenkomst Energiepark

GONoord! naar buiten! Kom je ook een afvalmonster knutselen...

GoNoord! naar buiten - Tuin van Noord

Kom je ook een afvalmonster knutselen? En de Tuin van Noord opruime...

GoNoord! naar buiten(1)

 

Geen RGL toch Ringweg-oost?

route via zijldijk.jpg (thumb)Leiden, 26 mei 2011

Het idee om met de aanleg van de Ringweg-oost (verbinding kanaalweg, via Waardeiland, Leiderdorp, naar de Willem de Zwijgerlaan) te komen is ontstaan omdat die weg de oplossing zou zijn voor het verkeer dat als de Rijn Gouwe Lijn er éénmaal was er geen gebruik meer gemaakt kan worden van de Hooigracht.

route via A4.jpgEigenlijk is de aanleg van de Ringweg-oost van het begin al onzin geweest, want feitelijk bestaat die ringweg al, namelijk de auto-route via de A4, N446 en de N4465 richting de Willem de Zwijgerlaan (zie plaatje).

Maar nu het College van Leiden zelf heeft aangegeven dat de RGL niet doorgaat is het toch wel zeer vreemd dat het nieuwe College zelfs in die situatie vast houdt aan de aanleg van deze Ringweg-oost, omdat dat volgens het College nodig is om de bereikbaar van Leiden te kunnen garanderen. Als het College van Leiden de Ringweg-oost doorzet, zal ongetwijfeld, het College heeft immers geen sterke argumenten meer om Leiderdorp te dwingen mee te doen, het trace via de Sumatrastraat eerder en sterker weer in beeld komen, in tegenstelling tot datgene wat het College antwoord op raadsvragen: "Andere tracés (via de Sumatrastraat) spelen slechts een rol in de vorm van noodzakelijk risicomanagement". Leiden-Noord is inmiddels dus speelbal geworden van het risicomanagement met als niet ondenkbaar gevolg dat de Ringweg-oost via de Sumatrstraat aangelegd wordt voor verbinding met de Willem de Zwijgerlaan. 

Overigens; zouden er daarom alvast aan het einde bij de Sumatrastraat ter hoogte van de Willem de Zwijgerlaan twee afslagstroken richting het westen van Leiden aangelegd zijn?

Wat zijn eigenlijk de argumenten voor het gebruik van de Ringweg-oost die er al ligt? De route via het Waardeiland en de Zijldijk is 7,7 km. De route via de A4 is 9,7 km. De officieele ringweg-oost via de A4 is dus 2 kilometer langer, maar is waarschijnlijk net zo snel , of sneller (geen stoplichten) en voorkomt stank -en fijnstof overlast in de stad en voorkomt dat er in Leiden-noord tientallen woningen gesloopt moeten worden. Misschien zou het een idee zijn om dat ook op de borden kenbaar te maken dat er al een ringweg-Leiden-oost is.

 

Reacties

Nog geen reacties
 

reageer

Om zelf te kunnen reageren, dient u ingelogd te zijn.
Heeft u nog geen login gegevens, registreer u dan eerst.
registreer