De Kooi
 
Op dit moment staan er geen evenementen in de agenda. Hieronder ziet u een overzicht van de laatst gehouden evenementen.

Open Podium Leiden-Noord

Goede Buur

BURENLUNCH

aanmelden nieuwsbrief Leiden Noord

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende belangen, idee&eu...

Derde bijeenkomst Energiepark

GONoord! naar buiten! Kom je ook een afvalmonster knutselen...

GoNoord! naar buiten - Tuin van Noord

Kom je ook een afvalmonster knutselen? En de Tuin van Noord opruime...

GoNoord! naar buiten(1)

 

De Kooi(1)

In 1896 kreeg Leiden eindelijk de in 1870 gevraagde gebiedsuitbreiding.

'Werkmanswoningen' kocht een stuk grond aan de lage zijde van de Rijn. Men wilde 149 woningen bouwen. Maar hiervan kwam weinig terecht. Een uitgeschreven lening hiervoor kreeg maar weinig steun in de stad. Er stonden al wat particuliere woningen langs die Lage Rijndijk. In twee porties kwamen er 40 woningen bij.

In 1900 kwamen ze gereed. Ze lagen in een groot landelijk gebied. In dit gebied lag sinds 1848 een groot landhuis van de Duitse graaf en plantkundige Von Sieboldt. Op zijn terrein lag ook een drukbezochte eendenkooi. Men veronderstelt, dat wijk 'De Kooi' daaraan zijn naam te danken heeft.

Na 1910 werd in de stad Leiden heel wat gesloopt voor het mogelijk maken van een tram en voor de opkomst van de auto. De fabrieken draaiden steeds beter (conservenfabrieken) en ook doordat er steeds meer zuiderburen naar het noorden verhuisden moesten er woningen bij gebouwd worden, en zo ontstond er een nieuwe wijk genaamd de Kooi. De wijk ontstond met behulp van diverse woningbouwverenigingen.
 

Rond 1920 wordt het eerste grote sociale woningbouwproject, de wijk De Kooi, gerealiseerd.

De Kooi is de eerst stadsuitbreiding van Leiden buiten haar singels. De stad Leiden was uit haar voegen gegroeid. Er werden hier en daar huizen gebouwd buiten de singels maar dat waren echt huizen voor de beter de betere gesitueerde.
 
Voor die tijd was het een hele mooie moderne wijk, voor onze begrippen zijn het wat kleine huizen.
De straten zijn smal, maar er hoefde in die tijd alleen maar een paard en wagen er doorheen en de opkomst van de auto werd onderschat.

  •  
     
  •  
     
  •  
     

Reacties

Nog geen reacties
 

reageer

Om zelf te kunnen reageren, dient u ingelogd te zijn.
Heeft u nog geen login gegevens, registreer u dan eerst.
registreer